Martin om Ross River Fever

Ross River.. en del av mina kollegor hemma får nog flashbacks till någon föreläsningssal på mikrobiologen för ca 20 år sedan. ”Ross river virus”, en av all dessa mikrober som berörts under utbildningen men som typ ingen stött på i verkligheten. Det råkar vara just denna Ross River som vi bor 3 minuters promenad ifrån, mäktig och vacker med ett fantastiskt fågelliv, sköldpaddor, krokodiler, jättelika fladdermöss, kängurur..  och myggor. Myggor som bland annat sprider Ross river virus (RRV), denguevirus och Bamah forest virus.

RRV är vanligast av dessa här och ger en influensaliknande sjukdomsbild

image

image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

image

med feber, ledvärk, utslag och trötthet som brukar klinga av efter någon vecka eller två i dom flesta fall. På Bluewater Medical Practice tar vi ibland prover på patienter som kan ha någon av dessa sjukdomar trots att dom är självläkande och ingen behandling finns. Inte sällan visar antikropparna att dom inte har sjukdomen för stunden men att dom har haft någon av dom tidigare. Kängurur och wallabier fungerar som värddjur för sjukdomen på samma sätt som rådjur är värddjur för borrelia hemma.

image
Den tjusiga myggan Aedes Vigilax fick sitta på min hand efter att jag knockat till den lite. Nu efter regntiden är den hyfsat vanlig där vi bor och den kan sprida RRV och Bamah forest virus.
image
Även enstaka svenska flickor frekventerar floden
image
På andra sidan floden ligger Annandale där vi bor med Mount Stuart i bakgrunden
image
Sköldpaddor i floden
image
Tidigt på morgnarna kokar det av fisk i floden, många försöker få upp Barramundi som är en läckerhet som ofta serveras på restaurangerna här. Dom här befinner sig på saltvattensidan om en damm så det kan teoretiskt sätt finnas saltvattenkrokodiler i vattnet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *